Składniki:
Bagietka francuska
Jajko
Pomidorki koktajlowe
Boczek
Cebulka zielona
Oliwa z oliwek
Masło czosnkowe:
4 ząbki czosnku
Pół kostki masła
Łyżeczka soli i pieprzu
Szczypta bazylii
Jak zrobić?
1. Cienko pokrojony boczek smażymy na patelni pokropioną oliwą z oliwek.
2. Bagietkę kroimy w paski(kromki), skrapiamy oliwią z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy po 5 minutach, aż zrobią się złociste i smarujemy, wcześniej zrobionym przez nas masłem czosnkowym. Kładziemy na nie boczek.
3. W tym samym czasie smażymy jajko na patelni, czekamy, aż białko całkowicie się zetnie. Gotowe jajko kładziemy na talerz obok bagietki z boczkiem.
4. Całość posypujemy zieloną cebulką, możemy również udekorować pomidorkami.
Jak zrobić masło czosnkowe?
1. Miękkie masło wrzucamy do małej miseczki i rozgniatamy widelcem.
2. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do masła.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość mieszamy.
Smacznego ;)
Bardzo fajne:)Smacznie dobrane składniki:)
OdpowiedzUsuń