czwartek, 8 sierpnia 2013

Boczek na paryskiej bułce z jajkiem sadzonym

Bułka paryska, wielbiona przez wszystkich Francuzów, nazywana powszechnie bagietką francuską, dodawana jest często do śniadania. W Polsce najczęściej podawana jest z masłem czosnkowym lub ziołowym. My także zaserwowałyśmy ją w znanym połączeniu, lecz w całkowicie nowej odsłonie.


Składniki:
Bagietka francuska
Jajko
Pomidorki koktajlowe
Boczek
Cebulka zielona
Oliwa z oliwek
Masło czosnkowe:
4 ząbki czosnku
Pół kostki masła
Łyżeczka soli i pieprzu
Szczypta bazylii

Jak zrobić?
1. Cienko pokrojony boczek smażymy na patelni pokropioną oliwą z oliwek.
2. Bagietkę kroimy w paski(kromki), skrapiamy oliwią z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy po 5 minutach, aż zrobią się złociste i smarujemy, wcześniej zrobionym przez nas masłem czosnkowym. Kładziemy na nie boczek.
3. W tym samym czasie smażymy jajko na patelni, czekamy, aż białko całkowicie się zetnie. Gotowe jajko kładziemy na talerz obok bagietki z boczkiem.
4. Całość posypujemy zieloną cebulką, możemy również udekorować pomidorkami.


Jak zrobić masło czosnkowe? 
1. Miękkie masło wrzucamy do małej miseczki i rozgniatamy widelcem.
2. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do masła.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość mieszamy.




Smacznego ;)

1 komentarz: