wtorek, 13 sierpnia 2013

Orzeźwiający chłodnik malinowy

Jak mają poradzić sobie fani zup, kiedy temperatura na dworze przekracza 30 stopni? Otóż najlepszym rozwiązaniem jest chłodnik, czyli zupa podawana na zimno.  
                            

Składniki na 4 porcje:
1/2l zimnego mleka
200g śmietany
1/2 szklanki cukru
2 koszyczki malin
                         
                           
                           
Jak zrobić? 
1. Myjemy maliny i 3/4 z nich wsypujemy do miski. Miksujemy owoce razem z cukrem, śmietaną i mlekiem.
2. Mus wkładamy do lodówki na 20 minut, by się schłodził.
3. Wyciągamy mus i wlewamy do miseczek.
4. Resztę malin dodajemy do chłodnika i dekorujemy listkami mięty. Chłodnik możemy jeść z pieczywem chrupkim(tak jak na zdjęciu).

Smacznego ;)
                 
       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz