środa, 7 sierpnia 2013

Pieczone banany w morzu czekolady

Nie od dziś wiemy, że czekolada dostarcza nam wiele niepotrzebnych kalorii, jednak nie znamy osoby, która by jej nie kochała. Tworzy idealny duet z owocami, a w szczególności z bananami. Zainspirowane przepisami, postanowiłyśmy zrobić nasz własny deser bananowo-czekoladowy.



Składniki:
4 banany
Tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
Wiórki kokosowe (można zastąpić migdałami lub orzechami)
Polewa czekoladowa
Lody (kokosowe lub waniliowe)

Jak zrobić?

1. Nieobrane banany nacinamy wzdłuż. Do środka wkładamy po 4 kostki czekolady.
2. Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) kładziemy banany, najlepiej owinięte folią aluminiową na 15 minut, tak aby czekolada się rozpuściła, a skórki poczerniały.
3. Gotowe banany odwijamy z folii i kładziemy na talerzyk. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i ozdabiamy polewą czekoladową. Polecamy podawać z gałką lodów. Smacznego :)







* Banany można także przyrządzić na grillu

2 komentarze: